Historia

Teatteri Hevosenkengän historia

Teatteri Hevosenkengän perustivat 1975 Espooseen ensimmäiseksi ammattiteatteriksi sisarukset, ohjaaja Kirsi Siren (Silloin Aropaltio) ja lavastaja Sara Siren (Silloin Popovits). Tarkoituksena oli, että teatteri on 3-12 -vuotiaille lapsille ja perheille esityksensä suuntaava uutta luova ja laadukas ammattiteatteri, jossa käytetään nukke- ja musiikkiteatterin eri ilmaisumuotoja monipuolisesti. Kaikkien teatterin osa-alueiden vankka osaaminen ja ammattitaito olivat peruspilarit.

Perustajilla oli jo kokemusta alasta. Kirsi oli yksi Nukketeatteri Vihreän Omenan perustajajäsenistä ja Suomen Teatterikoulun korkeakouluosastolta valmistunut ohjaaja-dramaturgi. Sara voitti Taideteollisessa korkeakoulussa lavastajaksi opiskellessaan Kansallisteatterin nukketeatterilavastuskilpailun. Yhteistyötä he tekivät Vihreässä Omenassa. Perustaminen aloitettiin ensimmäisen produktion suunnittelulla. Karhu jota ei ollutkaan näytelmään saatiin mukaan eturivin taiteilijoita. Näyttelijöiksi Aino-Maija Tikkanen ja Paavo Pentikäinen ja säveltäjäksi Sven Nygård. Kirsi kirjoitti ja ohjasi, Sara lavasti ja valmisti nuket. Työryhmä jakoi suuren innostuksen ja tavoitteet olivat korkealla.

 

Kirsi oli jo kerran käynyt läpi teatterin perustamiseen liittyvän byrokratian ja tie toiminnalle oli selvä. Pantiin pystyyn Nukketeatteri Hevosenkengän Kannatusyhdistys, se rekisteröitiin, haettiin valtion- ja kaupunginavustusta sekä etsittiin toimintatilaa. Täydellinen löytyikin sitten verkostojen avulla Juhannusmäeltä luonnonkauniista ympäristöstä. Se mikä mukavuuksissa hävittiin, se työn ilossa voitettiin! Ystäviä ja uskoa uuden teatterin onnistumiseen kohdattiin sekä kaupungin että valtiovallan taholta. Ja sitten myös 22 vuotta kestänyt yhteistyö Suomen Kansallisteatterin kanssa pohjusti kukoistavaa tulevaisuutta. Ruotsinkieliset esitykset alkoivat teatterissa 1993.

 

 

 

 

 
 
  

 

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä tuli teatterin kannatusyhdistyksen siipien suojaan vuonna 2011. Museo toimii Näyttelykeskus WeeGeen yhteydessä, Tapiolassa.

 

Koko teatterin toiminnan ajan päämäärä on sitten ollut taiteellinen kehittyminen ja yleisön kaikinpuolinen palveleminen jokaisella osa-alueella. Teatterista on kehittynyt monipuolinen yleisön rakastama taidelaitos, jolla on paljon kansainvälistä toimintaa, esityksiä eri kielillä, yleisötyötä ja taideterapiaa. Esityksiin sävelletään aina alkuperäismusiikki ja nuket ja lavasteet valmistetaan teatterin omassa lavastamossa ja nukketyöpajassa.  Vuosien varrella teatterissa on vieraillut ja vierailee kymmeniä tunnettuja taitelijoita, näyttelijöitä, ohjaajia, säveltäjiä, kirjailijoita ja lavastajia.

 

Teatteri Hevosenkenkä sijaitsee Juhannusmäellä Espoossa. Alkuperäinen teatterirakennus, v.1899 rakennettu kansakoulu, on kunnostettu ja laajennettu ihanteelliseksi miljööksi lapsiyleisölle. Nouseva katsomo on 130-paikkainen, lisäksi teatteritiloissa on viihtyisä kahvio. Oma näyttelytila, Galleria Hevosenkenkä, valmistui teatterin tilojen yhteyteen Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeena v. 2000. Gallerian alakerrassa on hyvät tilat esityksien yhteydessä vietettäville lasten syntymäpäiväjuhlille. Teatterin toimistolla ja lavastamolla on pihapiirissä omat tilavat ja kauniit rakennuksensa.

 

Uudisrakennus Tusculum valmistui v. 2018 samaan pihapiiriin. Kaunis ja harmoninen rakennus on inspiroiva ja hyvää tekevä ympäristö taideterapialle, vauvateatterille, työpajoille, vauvojen värikylvyille ja monille muille yhteisöllisille toimintamuodoille.

 

Teatterilla on vuosittain n. 30 000 katsojaa ja n. 300 esitystä, joista n. puolet kiertueilla.

 

Teatteri Hevosenkenkä on olemassa lapsia varten!