Teatteri Hevosenkengän historia

Teatteri Hevosenkengän perustivat 1975 Espooseen ensimmäiseksi ammattiteatteriksi sisarukset, ohjaaja Kirsi Siren (Silloin Aropaltio) ja lavastaja Sara Siren (Silloin Popovits). Tarkoituksena oli, että teatteri on 3-12 -vuotiaille lapsille ja perheille esityksensä suuntaava uutta luova ja laadukas ammattiteatteri, jossa käytetään nukke- ja musiikkiteatterin eri ilmaisumuotoja monipuolisesti. Kaikkien teatterin osa-alueiden vankka osaaminen ja ammattitaito olivat peruspilarit.

Perustajilla oli jo kokemusta alasta. Kirsi oli yksi Nukketeatteri Vihreän Omenan perustajajäsenistä ja Suomen Teatterikoulun korkeakouluosastolta valmistunut ohjaaja-dramaturgi. Sara voitti Taideteollisessa korkeakoulussa lavastajaksi opiskellessaan Kansallisteatterin nukketeatterilavastuskilpailun. Yhteistyötä he tekivät Vihreässä Omenassa. Perustaminen aloitettiin ensimmäisen produktion suunnittelulla. Karhu jota ei ollutkaan näytelmään saatiin mukaan eturivin taiteilijoita. Näyttelijöiksi Aino-Maija Tikkanen ja Paavo Pentikäinen ja säveltäjäksi Sven Nygård. Kirsi kirjoitti ja ohjasi, Sara lavasti ja valmisti nuket. Työryhmä jakoi suuren innostuksen ja tavoitteet olivat korkealla.

Kirsi oli jo kerran käynyt läpi teatterin perustamiseen liittyvän byrokratian ja tie toiminnalle oli selvä. Pantiin pystyyn Nukketeatteri Hevosenkengän Kannatusyhdistys, se rekisteröitiin, haettiin valtion- ja kaupunginavustusta sekä etsittiin toimintatilaa. Täydellinen löytyikin sitten verkostojen avulla Juhannusmäeltä luonnonkauniista ympäristöstä. Se mikä mukavuuksissa hävittiin, se työn ilossa voitettiin! Ystäviä ja uskoa uuden teatterin onnistumiseen kohdattiin sekä kaupungin että valtiovallan taholta. Ja sitten myös 22 vuotta kestänyt yhteistyö Suomen Kansallisteatterin kanssa pohjusti kukoistavaa tulevaisuutta. Ruotsinkieliset esitykset alkoivat teatterissa 1993. 

Tilaa uutiskirje

Saat viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi.