]Teater Hevosenkenkä grundades 1975 av systrarna Kirsi Siren (Aropaltio), regissör, och Sara Siren, scenograf. De ville skapa en proffsteater för 3–12-åriga barn och hela familjen med föreställningar som bygger på dock- och musikteaterns olika uttrycksformer. Gedigen kompetens och yrkesskicklighet inom alla delområden av teater var A och O i deras verksamhet.

Under hela sin verksamhetstid har teatern satsat på konstnärlig utveckling och allsidig betjäning av publiken inom varje delområde, och den är i dag ett älskat och populärt kulturcentrum.

Teatern ligger på Johannebacken i Esbo. Teaterbyggnaden – en idyllisk folkskola byggd år 1899 – har renoverats och byggts ut till en idealisk miljö för barnpublik. Den stigande läktaren har 130 sittplatser, och i byggnaden finns också ett mysigt café och en utställningslokal, Galleri Hevosenkenkä, med växlande utställningar. I nedre våningen av galleriet anordnas regelbundna workshopar och kurser både för barn och vuxna. Dessutom finns det gott om parkeringsutrymme på den stora gården utanför teatern. På gården finns också två andra byggnader: den ena rymmer teaterns kontor och den andra en kulissateljé.

Teatern har minst två premiärer på sin repertoar varje år och har alltid flera olika pjäser på gång samtidigt. Repertoaren innehåller också alltid en svenskspråkig föreställning.

Hevosenkenkä visar omkring 300 föreställningar per år, och dessa drar sammanlagt omkring 30 000 åskådare.

Tilaa uutiskirje

Saat viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi.